Wanneer men zorgt voor iemand met psychische of psychiatrische problemen, kan dit ingrijpend zijn. Daardoor kan overbelasting op de loer liggen.
Er is steeds meer bekend over de belasting van mantelzorgers en mogelijke veranderingen in hun welbevinden. Onderzoekers van de VU Amsterdam en Altrecht GGZ onderscheiden verschillende typen mantelzorgers. De typen verschillen van elkaar in mogelijk risico op overbelasting en daarmee de behoefte aan ondersteuning. De vier typen mantelzorgers zijn:
- De medemens
- De ondersteuner
- De eenzame mantelzorger
- De gevangen mantelzorger
Welk type mantelzorger ben ik? De welzijnsmeter!
Door het invullen van de Welzijnsmeter kan de mantelzorger inzicht krijgen in de eigen situatie en krijgt men tips. Je kunt de vragenlijst anoniem invullen en dit duurt ongeveer 15 minuten.
Na het invullen van de welzijnsmeter ontvang je een rapportage. Deze is opgebouwd uit een samenvatting van de antwoorden die je invulde. In de rapportage is een beschrijving opgenomen van het type mantelzorger waar je de meeste overeenkomsten mee vertoont. Je kunt tevens een beschrijving inzien van de andere typen.
Bij elk van de typen mantelzorger worden een aantal acties geadviseerd die je kunt ondernemen om ondersteuningsmogelijkheden voor je verder te onderzoeken.
Uit ervaring weten wij dat het lezen van uw rapportage confronterend kan zijn. Dan is het goed om hier met iemand over na te praten. Dat kan ook met een consulent van Steunpunt Mantelzorg Zeist.
Een persoonlijk verhaal
“Ik zorg al jaren voor mijn vrouw die manisch-depressief is. De periodes dat zij depressief is, duren steeds langer. Ik moet dan naast mijn werk alles regelen in het huishouden en de kinderen, omdat zij de deur niet meer uit wil. Van een vriend hoorde ik dat de website www.mantelzorgpsychiatrie.nl bestaat en dat je daar een test kunt invullen. De uitslag van de test en het verhaal erbij herkende ik en dat was fijn. Dat ik mij de laatste tijd zo moe voel en soms boos word op mijn vrouw is dus niet raar. Ook kreeg ik tips waar ik terecht kan met mijn vragen. Inmiddels heb ik een paar gesprekken gehad bij het Steunpunt Mantelzorg Zeist. Daar begrijpen ze mijn verhaal en leer ik meer tijd voor mijzelf vrij te maken. Daardoor houd ik de zorg voor mijn vrouw beter en langer vol”.