Daarnaast zorgt zij voor de kleding van haar moeder en bekijkt of het allemaal schoon is. “Mijn vader let niet meer zo op of de kleding wel schoon is, daarom kijk ik ze na”.
Mevrouw O. is ongeveer twee jaar geleden mantelzorger geworden. Voorheen woonden haar ouders in Utrecht, maar zijn inmiddels verhuisd naar Zeist. In principe is haar vader de mantelzorger voor haar moeder. Hij helpt haar uit bed, in bed, met douchen en met aankleden. Haar ouders hebben ook hulp van de thuiszorg die hen helpen met de huishouding.
De moeder van mevrouw O. gaat twee keer per week naar de dagopvang, maar haar vader heeft aangegeven dit graag terug te willen brengen naar één dag per week. Hij mist zijn vrouw als ze naar de dagopvang gaat. Mevrouw O. heeft met haar vader besproken of hij dit wel aankan. “Als hij het nog aankan, wie ben ik dan die zegt dat hij dat niet mag doen. Mijn vader is een grote steun voor mijn moeder. Zij zou er niet meer zijn als hij er niet was. Maar ze kan onmogelijk alleen gelaten worden. Zij kan niet alleen lopen, maar doet dit toch als ze alleen is. Op die manier heeft zij haar heup een keer gebroken. Haar korte termijn geheugen gaat achteruit en doet ondeugende dingen, zoals het bekijken van laadjes in meubels. Dit doet ze uit nieuwsgierigheid, omdat ze niet meer weet wat er in zit. Mijn ouders gaan bijna hun huis niet meer uit. Ze komen dan nog wel regelmatig bij mij eten, dan kook ik voor ze. Maar niemand wil meer met hen op vakantie. En met z’n tweeën gaan ze ook niet op vakantie, want mijn vader heeft veel mensen om zich heen nodig."
Hoe is het gekomen dat u voor uw ouders zorgt?
“Het mantelzorg geven sluipt er zo in, iedere woensdag ga ik er heen. Ik was blij toen we op een gegeven moment even met vakantie gingen. We zijn vier weken weggeweest. In die periode had ik erg veel moeite om mijn ouders te bellen, ik wilde even geen mantelzorger meer zijn. Mijn man zei dan: bel ze even op, dan weet je hoe het met ze gaat. Dit kostte me veel moeite."
Hoe is het voor u om mantelzorger te zijn?
"Ik doe het graag voor ze, maar soms valt het me ook zwaar."
Wat heeft u er tot nu toe doorheen geholpen?
“De dankbaarheid die ik terugkrijg. Mijn vader zegt regelmatig dat hij er blij mee is dat ik kom. En het feit dat ze nog zelfstandig wonen. Ze zijn goed voor mij geweest en dat ben ik nu ook voor hen." Mevrouw O. geeft aan dat zij de enige van de kinderen is die mantelzorg geeft aan haar ouders. Ze heeft een zus die 3,5 jaar jonger is en zegt: “Mijn zusje is vrij onzeker, evenals als mijn vader. En ze heeft ook de zorg voor haar schoonmoeder. Eigenlijk heeft ze het te druk voor het geven van mantelzorg aan onze ouders. Mijn man steunt mij in het geven van mantelzorg, ondanks dat hij zelf ook mantelzorger is voor zijn eigen ouders. Hij gaat nu ook elke week naar hen toe."
Kent u iemand die zelf ook mantelzorger is (geweest)?
“Ja mijn vriendin is ook mantelzorger geweest. Zij begrijpt wat het is om mantelzorger te zijn."
Komt u er nog wel aan ontspanning toe? Heeft u hobby’s bijvoorbeeld?
“Daar kom ik nog wel aan toe, maar alles gaat gewoon wat gehaaster. Ik frommel het er als het ware tussendoor. Maar je moet wel alles plannen. Wat we ook doen, is sparen om komend jaar een midweek weg te gaan met mijn ouders. Dan zitten we elk in een apart huisje, dat stel ik wel erg op prijs. Het is de bedoeling om dit in de mei-vakantie te gaan doen."