AA Grotere letters

U bent hier

levend verlies

workshop voor professionals in de zorg en het sociaal domein  

donderdag 15 april / 16.00 - 17.30 uur

Organisatie: Humanitas en Steunpunt Mantelzorg Zeist

Presentatie: Hannie Kraan

Professionals hebben te maken met cliënten waarbij de naaste, de mantelzorgers, de zorg geleidelijk aan helemaal of voor een groot deel op zich hebben genomen. Als er bij een dierbare sprake is van een aandoening met een afnemende fysieke en/of psychische gezondheid spreek je van “Levend Verlies”.

Mantelzorgers kunnen daarom, vaak onbewust, met gevoelens van rouw te maken hebben. Rouw bij levend verlies houdt o.a. in afscheid nemen van verwachtingen. De relatie en toekomstdromen worden anders en veranderen. Bij levend verlies zijn gevoelens van rouw continu aanwezig en kunnen zelfs toenemen.
Gevoelens van rouw kunnen zich uiten in verdriet, maar ook in boosheid of sterke gelatenheid. Meestal worden deze gevoelens afgewisseld met het gevoel van acceptatie tot de rouw weer toeslaat.

Aandacht hebben voor deze rouw heeft invloed op de communicatie en de relatie tussen naaste en professional in een zorgproces. Rouw is een gezond proces dat  juist bij levend verlies aandacht en erkenning nodig heeft.

Voor professionals zal Hannie Kraan, deskundige in rouwverwerking, op donderdag 15 april een inleiding geven over rouw en afscheid bij Levend Verlies. O.a. wordt gesproken over de vier rouwtaken. Hoe kan je als professional meer oog krijgen voor dit proces, hoe ga je hiermee om en kan je het begeleiden.

De workshop is een samenwerking van Humanitas en het Steunpunt Mantelzorg Zeist.

U kunt zich hier aanmelden. 

Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar info@mantelzorgzeist.nl of bellen naar 030 – 69253 19.