AA Grotere letters

U bent hier

Hoe gaat het met jou ?

Als je meehelpt zorgen voor een ander, schiet je eigen leven er soms bij in. Vaak gaat ook bijna alle aandacht naar degene die hulp nodig heeft of schaam je je om over je situatie te praten. Dan kan het fijn zijn als toch iemand is die je vertrouwt en waar je dingen kunt delen. Praten over je zorgen kan opluchten!

Van links naar rechts: Vanessa Houthuizen van het Steunpunt Mantelzorg Zeist, en Tamara van Krieken en Tasha Polling van HandjeHelpen Utrecht. Zij hebben gastlessen over jonge mantelzorgers gegeven aan 2e klassers van het Montessori Lyceum Utrecht.

bij wie kun je nog meer terecht?

  • Het is goed dat bijvoorbeeld een mentor of leraar afweet van jouw situatie. De school kan dan ook beter rekening met je houden als je huiswerk even niet lukt of dat je je minder goed kan concentreren.
  • Je kunt ook bellen met de Mantelzorglijn van MantelzorgNL: 030 - 760 60 55.De Mantelzorglijn is elke werkdag bereikbaar tussen 9.00 en 16.00 uur. Je kunt je vraag ook stellen met dit contactformulier.
  • Loop je met vragen over de ziekte of handicap? Kijk dan of  je familie, huisarts of een verpleegkundige je antwoord hierop kan geven. Dit kan je geruststellen.
  • Linde en Senada zijn zelf mantelzorger geweest en geven nu voorlichting op middelbare scholen. Klik hier om een interview dat het AD met hen had te lezen.
  • Als je vader, moeder, broer of zus psychische problemen heeft of verslaafd is, kan het zijn dat je vragen hebt of dat je je zorgen maakt. Praten met andere jongeren die in dezelfde situatie zitten kan enorm opluchten. Klik hier voor meer informatie over de groepen die KOPP/KVO heeft.

wordt het je teveel?

Soms kan het zijn dat je teveel taken op je bordje hebt. Kijk dan of je dit kunt bespreken in je omgeving, want misschien kan iemand wat van je over nemen. Lukt dit niet vraag dan het Steunpunt Mantelzorg om met je mee te kijken naar goede oplossingen.

maak tijd voor leuke dingen

Vergeet vooral niet om leuke, ontspannende dingen te blijven doen, zoals lekker sporten en met je vrienden afspreken. Even uit je zorgsituatie zijn, geeft vaak afleiding en nieuwe energie.

Het steunpunt organiseert ook leuke dingen met en voor jonge mantelzorgers.