AA Grotere letters

7.8 mantelzorgcompliment

Het Mantelzorgcompliment is een tegoedbon die jaarlijks kan worden uitgereikt aan alle mantelzorgers die zorgen voor iemand in Zeist. Degene die de bon gekregen heeft kan de bon besteden aan een van de vele activiteiten in en rond Zeist, bijvoorbeeld een pannenkoek eten, naar de bioscoop of een voorstelling, of de bon inwisselen voor een wellness-activiteit of iets naar eigen keuze. Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Sinds 2016 kan de mantelzorger door iemand anders worden opgegeven. Voor mensen die hulp krijgen van een familielid, vriend of buur, én voor professionals in de zorg een mooie kans om het mantelzorgcompliment als bedankje voor iemand aan te vragen.

De verschillende taken van een mantelzorger

Mantelzorg wordt omschreven als “die zorg die niet in het kader van een beroep of van het georganiseerd vrijwilligerswerk wordt gegeven aan een huisgenoot, familielid, vriend, kennis of buur, die zorg nodig heeft omwille van ziekte, handicap of ouderdom”.

Mantelzorg kan allerlei vormen van zorg/hulp omvatten:

  • Huishoudelijke taken (zoals boodschappen doen, afwassen, schoonmaken, opruimen, koken, wassen en strijken, klusjes in- en buiten het huis, huisdier verzorgen)
  • Emotionele steun: de zorgbehoevende ondersteunen bij slecht nieuws of verdriet, luisteren naar problemen die samenhangen met de ziekte of verlies aan zelfredzaamheid, gezelschap houden of deelnemen aan sociale activiteiten
  • Persoonlijke verzorging/verpleging (zoals wassen en kleden, eten geven, helpen bij toiletbezoek, verversen van incontinentie materiaal, toezicht houden op medicatie)
  • Administratieve taken (zoals financieel beheer, zaken regelen (zoals afspraken, vervoer, zorgen voor hulpmiddelen)
  • Begeleiding (zoals meegaan naar arts/ziekenhuis, begeleiden bij boodschappen doen)
  • Toezicht houden en/of controleren of (dagelijkse) handelingen goed gaan

Aanmelden

Iedereen die bij ons staat ingeschreven krijgt vanzelf bericht over de activiteiten en de aanmeldingsprocedure van het Mantelzorgcompliment. Staat u nog niet ingeschreven? Meldt u zich dan bij ons aan via dit op dit inschrijfformulier. U ontvangt dan ook vier maal per jaar onze Nieuwsbrief .

Wilt u meer informatie of hulp bij uw aanmelding, neem dan contact op met Steunpunt Mantelzorg via: info@mantelzorgzeist.nl of telefonisch via 030-6925319.