AA Grotere letters

U bent hier

4.3 voorlichting en informatie over hulpmiddelen

Als mantelzorger verricht u vaak fysiek zwaar werk. Hulpmiddelen of aanpassingen aan de woning of auto kunnen dan niet alleen voor degene voor wie u zorgt, maar ook voor u een goede oplossing zijn. Er zijn diverse hulpmiddelen, zoals hoog-laag (verstelbare) bedden, krukken, rolstoelen, rollators, ondersteken, enzovoort.

Het kan per situatie en hulpmiddel verschillen waar u het aan moet aanvragen. Een traplift of scootmobiel moet bijvoorbeeld altijd aangevraagd worden bij de gemeente. Een consulent kan u hierbij helpen.

Zijn er hulpmiddelen of aanpassingen in de woning nodig, bespreek dit dan met de huisarts, behandelend specialist of wijkverpleegkundige. Denk aan een rollator, krukken, leesloep, steunkousen, en incontinentiemateriaal. Of  beugels in toilet en douche, rolvaste vloerbedekking, traplift, verhoogd toilet en een verlaagd aanrecht.

 

Bartiméus

Geeft informatie over hulpmiddelen aan slechtzienden en blinden en over geschikt speelgoed voor visueel gehandicapte kinderen. Voor leeshulpmiddelen moet een afspraak gemaakt worden via de infolijn.
Inloopspreekuur in Zeist: vrijdag van 11.00 - 16.00 uur. Op de dag van bezoek, vooraf even bellen.
  Van Renesselaan 30a, 3703 AJ Zeist
  030 - 698 22 11 of 0900 - 778 88 99 (Infolijn)
  info@bartimeus.nl
  www.bartimeus.nl

 

Ergotherapeut

Een ergotherapeut helpt mensen optimaal te functioneren in de woon-, leef- en werksituatie. Uitleg van hulpmiddelen en ermee oefenen hoort daarbij. Tevens advies over woningaanpassingen. Vraag uw huisarts naar een ergotherapeut bij u in de buurt.

 

 Hulpmiddelen Informatie Centrum

Voor informatie over hulpmiddelen, kosten en regelgeving.
  030 - 634 72 72
  info@ntac.nl
  www.ntac.nl

 

Bouw Advies Toegankelijkheid (BAT)

Kenniscentrum voor mantelzorgers en mensen met een beperking met informatie over hoe gebouwen toegankelijker te maken voor gehandicapten.
  Sjanghaidreef 1, 3564 JN Utrecht
  06 - 50 84 61 54
  batutrecht@telfort.nl
  www.batutrecht.nl