AA Grotere letters

U bent hier

4. welke aanpassingen en hulpmiddelen kan ik thuis krijgen?

Hulpmiddelen zoals krukken, beugels in het toilet of een traplift kunnen de verzorging enorm verlichten. Degene voor wie u zorgt kan zich door het hulpmiddel beter redden. Hier vindt u een overzicht van instanties die voorlichting en informatie geven over hulpmiddelen. En instanties die hulpmiddelen uitlenen en verkopen. Kijk voor informatie over financiële vergoedingen van hulpmiddelen in hoofdstuk 7.

 

Woonvoorzieningen

Bij woonvoorzieningen moet u denken aan bijvoorbeeld aanpassingen aan keuken, douche, bad en toilet, een traplift, een drempelhulp, e.d. Deze woonvoorzieningen kunt u aanvragen bij de gemeente. Degene voor wie u zorgt moet de voorziening langdurig of blijvend nodig hebben. Ook voorzieningen die mantelzorg en professionele zorg (zoals wijkverpleging) vergemakkelijken, kunnen bij de gemeente worden aangevraagd. Denk bijvoorbeeld aan een tillift. Hoe de voorzieningen worden verstrekt en hoe hoog een eventuele eigen bijdrage is, verschilt per gemeente. De gemeente mag inkomensgrenzen stellen. Voor rolstoelen mogen gemeenten geen eigen bijdrage vragen.

Als degene voor wie u zorgt scholier is of studeert, zijn er diverse zaken die u aan kunt vragen ter ondersteuning. Denk bijvoorbeeld aan een laptop, een aangepaste auto of aangepaste bureaustoel. Bij het UWV kunt u hulpmiddelen die nodig zijn voor studie of school aanvragen. Welke voorzieningen dit zijn en hoe u deze kunt aanvragen leest u op UWV particulieren.