AA Grotere letters

U bent hier

jong en mantelzorg

Is er iemand in jouw gezin langdurig (>3 maanden) ziek, in de war, verslaafd of gehandicapt?

Bijvoorbeeld een vader die een lichamelijke ziekte heeft, een moeder die in de war is (psychische ziekte), een broer die autisme heeft? Dan kun je je zorgen maken over die persoon en/of kun je hierdoor meer taken op je bordje krijgen. Dit kan zwaar zijn, bijvoorbeeld als:

- je hierdoor weinig of geen tijd hebt voor leuke dingen, zoals omgaan met vrienden;

- je niemand hebt om je verhaal mee te delen, omdat je je schaamt voor jouw situatie;

- je je zorgen maakt en je je hierdoor minder goed op huiswerk kunt concentreren.

Maar het is ook iets om te waarderen, want je betekent vaak veel voor degene die ziek is en/of voor de anderen in het gezin die mee zorgen. En het kan fijn zijn om te doen, zeker als de ander die ziek is of een ander familielid dankbaar is voor wat je doet!

Iedereen heeft wel eens een ziek gezinslid thuis, maar het wordt anders als dit langdurig is. Als je (mee)zorgt voor een langdurig ziek of beperkt gezinslid word je mantelzorger genoemd.

Ben je jonger dan 25 jaar, dan word je ‘jonge mantelzorger’ genoemd. 1 op de 4 jongeren in Nederland is jonge mantelzorger!

 

 

wat kan het Steunpunt Mantelzorg voor jou betekenen?

Ken je of ben je een jonge mantelzorger? Dan verdient dit een compliment. Het Mantelzorgcompliment! Je vindt het zelf waarschijnlijk heel gewoon wat je doet, maar de gemeente wil graag haar waardering laten blijken. Hoe? Met filmkaartjes, een lunch of iets anders leuks. Vraag de tegoedbon aan voor jezelf…. óf een ander.

 

Klik hier voor meer informatie over het Mantelzorgcompliment 2017.

 

en …………hoe gaat het met jou?

Als je meehelpt zorgen voor een ander, schiet je eigen leven er soms bij in. Vaak gaat ook bijna alle aandacht naar degene die hulp nodig heeft of schaam je je om over je situatie te praten. Dan kan het fijn zijn als toch iemand is die je vertrouwt en waar je dingen kunt delen. 
Praten over je zorgen kan opluchten!

bij wie kun je terecht?

  • Het is goed dat bijvoorbeeld een mentor of leraar afweet van jouw situatie. De school kan dan ook beter rekening met je houden als je huiswerk even niet lukt of dat je je minder goed kan concentreren.
  • Bij het Steunpunt Mantelzorg kun je (gratis) terecht met jouw verhaal en/of vragen. Mail (v.houthuizen@mantelzorgzeist.nl) of bel (030-6925319) naar Vanessa.
  • Je kunt ook bellen met de Mantelzorglijn van Mezzo: 0900 20 20 496 (€ 0,10 p/m). De Mantelzorglijn is elke werkdag bereikbaar tussen 9.00 en 13.00 uur.
  • Loop je met vragen over de ziekte of handicap? Kijk dan of  je familie, huisarts of een verpleegkundige je antwoord hierop kan geven. Dit kan je geruststellen.
  • Linde en Senada zijn zelf mantelzorger geweest en geven nu voorlichting op middelbare scholen. Klik hier om een interview dat het AD met hen had te lezen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wordt het je teveel?

Soms kan het zijn dat je teveel taken op je bordje hebt. Kijk dan of je dit kunt bespreken in je omgeving, want misschien kan iemand wat van je over nemen. Lukt dit niet vraag dan het Steunpunt Mantelzorg om met je mee te kijken naar goede oplossingen.

maak tijd voor leuke dingen

Vergeet vooral niet om leuke, ontspannende dingen te blijven doen, zoals lekker sporten en met je vrienden afspreken. Even uit je zorgsituatie zijn, geeft vaak afleiding en nieuwe energie.

Het steunpunt organiseert ook leuke dingen met en voor jonge mantelzorgers:

andere jonge mantelzorgers ontmoeten?​

- Spoorwegmuseum

Voor jonge mantelzorgers organiseren wij regelmatig leuke activiteiten. Zo zijn wij op 4 november naar het Spoorwegmuseum geweest!

- Sport en pizza party

​Op 20 mei 2017 organiseerde het Steunpunt Mantelzorg speciaal voor jonge mantelzorgers een Sport en Pizza party. Na veel leuke activiteiten in de sporthal gingen we onze eigen pizza's samenstellen en daarna gezellig opeten. 

- Ezelwandeling

Op 16 september 2017 zijn wij met deze bijzondere dieren gaan kennismaken en gaan wandelen met (de ezels) Froukje, Joep en Nona van de ezelsociëteit in Austerlitz. We hebben een leuke boswandeling met ze gemaakt.

- Brusjesgroep voor kinderen met een bijzondere broer of zus met autisme

Op 12 september 2017 start de brusjesgroep (broer / zus groep) "Wij zijn er ook nog!". Heb jij een bijzondere broer of zus met autisme en vind je het best wel eens lastig om zo'n broer of zus te hebben? Lijkt het je fijn om kinderen van jouw leeftijd te ontmoeten die ook zo'n broer of zus hebben zodat je met hen ervaringen en tips kan uitwisselen? Doe dan mee aan de cursus: Wij zijn er ook nog!. Deze cursus is voor kinderen die op de basisschool zitten in de leeftijd van 8 tot 12 jaar met een bijzondere broer of zus. Zie onze agenda voor meer informatie.

heb je zelf een leuk idee? laat het ons weten!

Interessante websites, filmpjes, en verhalen

Sociale kaart

Onze sociale kaart heeft een speciale afdeling voor jonge mantelzorgers! Hier kun je veel informatie vinden over organisaties en websites die jou misschien ook zouden kunnen helpen. Klik hier om op de sociale kaart voor jonge mantelzorgers te komen.

Websites

Via deze link van Mezzo kun je websites vinden die misschien interessant zijn voor jou, bijvoorbeeld voor jongeren met iemand thuis hebben die een ernstige ziekte, een beperking, psychische problemen heeft of een verslaving heeft.

Bikkels

Bikkels is een tv-serie over jonge mantelzorgers. Het gaat bijvoorbeeld over Douwe en zijn gehandicapte vader en over Izzet en haar gehandicapte zusje. De serie kun je vinden op de website van de VPRO.

Het verhaal van jonge mantelzorger Liz

Liz heeft het druk met haar studie, maar is ook druk als jonge mantelzorger! Klik hier om haar verhaal te lezen.